Východ krajiny dostane na rozvoj turizmu viac ako 2,8 milióna eur

24.03.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 24. marca (TASR) - Okresy Prešovského kraja dostanú od štátu na svoj rozvoj 2.866.600 eur. Rozhodli o tom dnes ministri na výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Starej Ľubovni.
Rozhodli o tom dnes ministri na výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Starej Ľubovni.
Najviac, 1 milión eur, pôjde na rekonštrukciu športovej haly priamo v Starej Ľubovni. Hala bola totiž vybudovaná ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia. Mesto tiež dostane 500.000 eur na opravu hradu. Renesančný palác prechádza aktuálne už druhou etapou obnovy, na ktorú je potrebná práve spomínaná suma. V prvej etape sa preinvestovalo 702.287 eur na prípravné práce.
Historické pamiatky by si mali zo štátnych peňazí obnoviť aj mesto Levoča a obec Červený Kláštor. V Levoči sa má opraviť hradobný múr za 200.000 eur. Kláštor kurtizánov v blízkosti Červeného Kláštora by mal za 96.600 eur vyriešiť havarijný stav svojej muzeálnej expozície.
Okresy východného Slovenska majú podľa predkladateľa návrhu na podporu turizmu, rezortu hospodárstva, vysoký potenciál na rozvoj cestovného ruchu. Ministerstvo však pripomína, že turizmus je oblasťou služieb, a preto je výrazne závislý od spotrebiteľského dopytu, a teda aj od reálnych príjmov obyvateľstva. \"Výraznejšiu zmenu jeho vývoja možno očakávať až v súvislosti s celkovým rastom slovenskej ekonomiky, \" vysvetľuje rezort.
Aktuálne sa turizmus podieľa na celkovej tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) v spomínanom kraji približne 3 %. V prípade jeho podpory by sa tento podiel mohol zvýšiť až na 9 % v priebehu 10 až 15 rokov. Takýto postup by znamenal aj rast celoslovenskej ekonomiky minimálne o 0,5 % v odvetví turizmu.
Rozvoj cestovného ruchu by podľa rezortu hospodárstva priniesol aj väčší počet pracovných príležitostí. Práve nezamestnanosť je totiž dlhodobým problémom spomínaného kraja. Počet uchádzačov o zamestnanie predstavoval ku koncu minulého roka viac ako 78.000 osôb, čo znamenalo 18,9-% nezamestnanosť. Najvyššiu mieru vykazovali okresy Kežmarok (25,68 %), Sabinov (25,40 %) a Snina (22,31 %). Naopak najnižšiu dosiahli okresy Prešov (16,26 %), Stará Ľubovňa (12,92 %) a Poprad (10,84 %).
 

Vyberte región